Αποτρίχωση Laser

Η αποτρίχωση  οφείλεται συνήθως σε κληρονομική προδιάθεση, ορμονική διαταραχή ή κάποια φάρμακα. Η παραδοσιακή μέθοδος αποτρίχωσης στο πρόσωπο ήταν η ηλεκτρόλυση όπου μια ηλεκτρική βελόνα καίει την ρίζα της ανεπιθύμητης τρίχας. Τα Laser αποτρίχωσης μπορούν να εξαλείψουν την τριχοφυΐα με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, λιγότερο πόνο και καλύτερα αποτελέσματα.

Αυτή η νέα θεραπεία καταστρέφει την ρίζα της τρίχας με μια πηγή φωτός ή με μια ακτίνα Laser. Το Laser παράγει μια ακτίνα φωτός μεγάλης ενέργειας που περνά χωρίς κίνδυνο από το δέρμα και απορροφάται από τη μελανίνη της τρίχας και μετατρέπεται σε θερμότητα, καταστρέφοντας την ρίζα της τρίχας. Μόνο τρίχες που βρίσκονται στο αναζωογονητικό στάδιο καταστρέφονται με το Laser. Το ποσοστό των τριχών που βρίσκονται στο αναζωογονητικό στάδιο είναι 10-20%.

Ανοιχτόχρωμα ή μη ηλιοκαμένα δέρματα απορροφούν πολύ μικρή ενέργεια φωτός και δεν επηρεάζονται από το Laser. Έτσι ανοιχτόχρωμα δέρματα με μικρές τρίχες έχουν καλύτερο αποτέλεσμα. Αφαίρεση άσπρων τριχών με laser δεν έχει αποτέλεσμα.

Κατά την θεραπεία ένα παγωμένο gel τοποθετείται στο δέρμα, laser μπαίνει πάνω από το gel και μια λάμψη ξεκινά. Συνήθως χρειάζονται 4-6 θεραπείες με μεσοδιάστημα 6-8 εβδομάδων. Ο πόνος είναι σαν ένα ξαφνικό κάψιμο με ένα παροδικό τσούξιμο μετά, οι περισσότεροι ασθενείς  δεν χρειάζονται κάποιο αναισθητικό, αλλά αναισθητική κρέμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί αν η ενόχληση είναι έντονη.

Οι τρίχες πρέπει να έχουν μήκους 1-2 mm για καλύτερη απορρόφηση της ενέργειας. Μετά τη θεραπεία το δέρμα ίσως είναι κόκκινο και ερεθισμένο συνήθως όμως αυτό υποχωρεί μετά από 12-24 ώρες.

Η τριχοφυΐα θα εξαφανιστεί και θα ξαναεμφανιστεί μετά από 6 εβδομάδες περίπου. Μετά την θεραπεία το δέρμα είναι ευαίσθητο στην υπεριώδη ακτινοβολία και συστήνεται να αποφεύγεται η έκθεση στον ήλιο για 4 εβδομάδες.