Γράφει η πλαστικός χειρουργός Νεκταρία Λαμπρινάκη, απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου των Πατρών.

Βραχιονοπλαστική – Άριστα Αποτελέσματα

Η βραχιονοπλαστική είναι μία δημοφιλής χειρουργική επέμβαση, η οποία εξαφανίζει την χαλάρωση του βραχίονα αφαιρώντας την περίσσεια του δέρματος και του λίπους. Η ηλικία, οι συχνές αλλαγές στο βάρος, αλλά και η κληρονομικότητα επηρεάζουν την εμφάνιση των χεριών κυρίως στις γυναίκες.

Η τομή στην βραχιονοπλαστική γίνεται στην έσω επιφάνεια του βραχίονα και είναι ορατή μόνο όταν η γυναίκα σηκώνει ψηλά τα χέρια. Όταν η χαλάρωση είναι περιορισμένη, η τομή είναι πιο μικρή.

Σε ποιους απευθύνεται;

Σε νεαρά άτομα όπου το πρόβλημα είναι η περίσσεια λίπους με καλή ποιότητα δέρματος το πρόβλημα αντιμετωπίζεται με λιποαναρρόφηση. Σε μεγαλύτερες ηλικίες όπου υπάρχει χαλάρωση και το δέρμα κρέμεται στην κάτω πλευρά του μπράτσου, το πρόβλημα αντιμετωπίζεται με βραχιονοπλαστική.

Όταν έχουμε μικρή η μέτρια χαλάρωση, η διόρθωση της χαλάρωσης γίνεται με μια μικρή τομή στην περιοχή της μασχάλης. Συνήθως η επέμβαση συνδυάζεται με λιποαναρρόφηση. Σε μεγάλου βαθμού χαλάρωση, η οποία φτάνει ως τον αγκώνα, η τομή επεκτείνεται στην σε όλη την έσω επιφάνεια του μπράτσου και φτάνει ως τον αγκώνα.

Πριν & μετά την επέμβαση

Η επέμβαση γίνεται με τοπική αναισθησία αν και μπορεί να γίνει και με γενική αναισθησία. Συνήθως ο ασθενής φορά είναι ειδικό ελαστικό κορμάκι το πρώτο 20 ήμερο μετά την επέμβαση για να μειωθεί το οίδημα. Οι ουλές στην αρχή είναι έντονες αλλά μετά από έξι μήνες συνήθως απαλύνονται και παίρνουν το χρώμα του δέρματος.

Ποιες γυναίκες είναι ιδανικές υποψήφιες για την επέμβαση;

  • γυναίκες με περίσσιο λίπος στο βραχίονα και τη μασχάλη
  • γυναίκες που αντιμετωπίζουν χαλάρωση στον βραχίονα μετά από απότομη και μεγάλη απώλεια βάρους
  • γυναίκες με μικρή χαλάρωση στον βραχίονα

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της βραχιονοπλαστικής;

Τα αποτελέσματα της βραχιονοπλαστικής είναι φυσικά και μακροχρόνια! Αφαιρείται μια για πάντα η περίσσεια δέρματος με αποτέλεσμα να εξαφανίζεται η χαλάρωση και η διάμετρος του βραχίονα να μειώνεται. Αλληλένδετη είναι η αύξηση της αυτοπεποίθησης της γυναίκας!

Μπορεί να συνδυαστεί και με άλλες επεμβάσεις;

Η βραχιονοπλαστική συνήθως συνιστάται να συνδυάζεται με λιποαναρρόφηση, εφόσον απαιτείται. Επίσης, είναι από τις επεμβάσεις που μπορεί να συνδυαστεί με οποιαδήποτε άλλη τεχνική σε άλλο μέρος του σώματος για ακόμα πιο εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Ποια είναι η τιμή – κόστος της επέμβασης;

Ήδη από την πρώτη επίσκεψη στην πλαστικό χειρουργό dr. Λαμπρινάκη εκτιμάται το μέγεθος του προβλήματος και η μέθοδος που θα ακολουθηθεί. Έπειτα προκύπτει το τελικό κόστος της επέμβασης.

Μπορώ να επιστρέψω άμεσα στην εργασία μου;

Οι περισσότερες ασθενείς μπορούν να επιστρέψουν στην εργασία τους μετά από λίγες ημέρες, κάνοντας ό,τι και πριν στην καθημερινότητά τους. Το οίδημα που παρουσιάζεται σαν φυσική συνέπεια της επέμβασης θα υποχωρήσει από μόνο του σε 10 ημέρες.

Μέχρι να αναρρώσετε πλήρως είναι καλό να αποφύγετε την άρση βαρών και γενικά την επιβάρυνση των άνω άκρων με διάφορες δραστηριότητες.

Υπάρχουν επιπλοκές;

Αν και σπανιότητα εμφανίζονται επιπλοκές από την επέμβαση της βραχιονοπλαστικής, αυτές μπορεί να είναι το αιμάτωμα, κάποια μόλυνση ή οι ουλές. Όλες αυτές οι επιπλοκές είναι πλήρως αντιμετωπίσιμες εντός λίγων ημερών.