Γράφει η πλαστικός χειρουργός Νεκταρία Λαμπρινάκη, απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου των Πατρών.

Μειωτική Στήθους (Μαστών)

Ένα πολύ μεγάλο στήθος δημιουργεί έντονα προβλήματα καθημερινά στην γυναίκα. Γυναίκες με μεγάλο στήθος παραπονούνται για πόνο στην πλάτη και τον αυχένα, δερματίτιδες στην υπομάστια περιοχή, μείωση της κοινωνικότητας και της δυνατότητας άθλησης. Επίσης σε ένα μεγάλο μαστό είναι δύσκολη η ανίχνευση των αλλοιώσεων στην κλινική εξέταση και η απεικόνιση στην μαστογραφία. Ταυτόχρονα με τη μείωση του μαστού πραγματοποιείται και ανόρθωση για να έχουμε ένα αισθητικά όμορφο αποτέλεσμα.

Πριν την επέμβαση πέρα από τον κλασικό προεγχειρητικό έλεγχο θα πρέπει να γίνει και έλεγχος των μαστών. Ανάλογα με την ηλικία θα πρέπει να γίνει ένα υπερηχογράφημα ή μαστογραφία.

Η επέμβαση πραγματοποιείται με γενική αναισθησία και οι ασθενείς συνήθως φεύγουν την ίδια μέρα από την κλινική. Το μήκος των τομών εξαρτάται το μέγεθος του μαστού και από την πτώση του. Η συχνότερη μέθοδος μείωσης μαστών περιλαμβάνει τρεις τομές. Μια τομή γύρω από τη θηλή, μια κάθετη από τη θηλή στην υπομάστια πτυχή και μια τρίτη οριζόντια στην υπομάστια πτυχή. Αφαιρώντας λοιπόν ένα τμήμα του μαζικού αδένα και του δέρματος (το οποίο στέλνεται για ιστολογική εξέταση) και μεταφέροντας την θηλή και την θηλαία άλω ψηλότερα δημιουργούμε ένα μικρότερο και ωραιότερο μαστό.

Λιποαναρρόφηση μπορεί να χρειαστεί για βελτιωθεί η περιοχή της μασχάλης. Συνήθως η θηλή και η θηλαία άλως μεταφέρονται μαζί με τα αγγεία τα νεύρα και τους γαλακτοφόρους πόρους και η αισθητικότητα δεν επηρεάζεται από την επέμβαση. Επίσης διατηρείται και η δυνατότητα θηλασμού.

Μετεγχειρητικά η ασθενής φοράει ένα ειδικό αθλητικό στηθόδεσμο για 1 μήνα. Ο πόνος είναι ήπιος και αντιμετωπίζεται με ήπια παυσίπονα. Συνήθως υπάρχει μία μικρή παροχέτευση (σωληνάκι) για την απομάκρυνση των υγρών που μαζεύονται μετεγχειρητικά, η οποία αφαιρείται το μετά το πρώτο εικοσιτετράωρο. Τα ράμματα είναι απορροφήσιμα και δεν χρειάζονται αφαίρεση.

Κλείστε Τώρα Ραντεβού & Μάθετε Περισσότερα

Πότε γίνεται η επέμβαση;

Πολλές γυναίκες ζητούν μείωση του στήθους για να απαλλαγούν από το βάρος που νιώθουν στην πλάτη και τον αυχένα από τους μαστούς. Τα ορθοπεδικά προβλήματα της κύρτωσης της πλάτης και των χρόνιων πόνων του αυχένα, μπορούν να σταματήσουν απλά με την μείωση στήθους που πραγματοποιείται από εξειδικευμένο πλαστικό χειρουργό.

Συνοπτικά, οι ενδείξεις για την μείωση στήθους είναι:

  • μεγάλο στήθος εκ γενετής
  • μαστοί δυσανάλογοι με το υπόλοιπο σώμα που δημιουργούν πρόβλημα στην σπονδυλική στήλη
  • μεγάλοι μαστοί που περιορίζουν τις αθλητικές και καθημερινές δραστηριότητες

Με την μείωση στήθους, αφαιρείται και το χαλαρωμένο δέρμα και η θηλή μεταφέρεται σε κατάλληλη θέση, ώστε ο μαστός να λάβει το φυσικό κωνικό του σχήμα. Οι τομές μπορούν να γίνουν σε διαφορετικές περιοχές ανάλογα με την τεχνική.

Γίνεται για ιατρικούς ή αισθητικούς λόγους;

Είναι αποδεδειγμένο ότι όταν ο όγκος του μαστού μειώνεται, μειώνονται αναλογικά και οι πιθανότητες να εμφανιστεί καρκίνος του μαστού, γιατί αφαιρείται μαζικός αδένας και είναι πιο εύκολη η απεικόνισή του.

Επίσης οι γυναίκες με μεγάλο στήθος και σκελετικά προβλήματα, που αργότερα στην εμμηνόπαυση επιδεινώνονται, ο μαστός δεν θα επιβαρύνει την κατάσταση. Ουσιαστικά ένας φυσιολογικός μαστός θα δώσει και μεγαλύτερη ευκρίνεια στην απαραίτητη ετήσια μαστογραφία, αφού απεικονίζεται καλύτερα.

Η επέμβαση από τη φύση της δεν ενέχει κανέναν κίνδυνο για την υγεία, ούτε είναι επιβαρυντική για άτομα με προϋπάρχοντα προβλήματα υγείας.

Κλείστε Τώρα Ραντεβού & Μάθετε Περισσότερα

Επιστροφή στην εργασία & τελικό αποτέλεσμα

Η γυναίκα επιστρέφει στην εργασία της σε μία εβδομάδα. Αν νιώθει ενόχληση μπορεί να λάβει αναλγητικά τύπου Depon.

Μετά από έναν περίπου μήνα, η γυναίκα μπορεί να κάνει μπάνιο στη θάλασσα.

Αρχικά το στήθος είναι υπερδιορθωμένο και ψηλότερα από τη φυσιολογική του θέση και το τελικό αποτέλεσμα φαίνεται σε έξι εβδομάδες. Οι ουλές παίρνουν την τελική τους μορφή σε 6-12 μήνες.

Ποιο είναι το κόστος; Είναι προσιτές οι τιμές;

Επισκεφθείτε την dr. Λαμπρινάκη στο ιατρείο της για να ενημερωθείτε με ακρίβεια για τις τεχνικές που χρησιμοποιεί. Ύστερα από εξέταση η γιατρός θα σας προτείνει την μέθοδο που ταιριάζει στην περίπτωσή σας και θα σας ενημερώσει για το κόστος της επέμβασης.

Φωτογραφίες Πριν & Μετά Την Μειωτική Στήθους – Μαστών

Περιστατικό 1

Πριν

meiotiki prin

Μετά

meiotiki meta

Πριν

meiotiki prin

Μετά

Περιστατικό 2

Πριν

meiotiki prin

Μετά

meiotiki meta

Πριν

meiotiki prin

Μετά

meiotiki meta

Πριν

meiotiki prin

Μετά

meiotiki meta

Διαβάστε Επίσης

Πλαστική Στήθους

Μείωση Μαστών

Πολύ μεγάλοι και πτωτικοί μαστοί προκαλούν εκτός από αισθητικά ή ψυχολογικά προβλήματα αλλά και  λειτουργικά όπως κύφωση, δερματίτιδα…