Γράφει η πλαστικός χειρουργός Νεκταρία Λαμπρινάκη, απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου των Πατρών.

Ωτοπλαστική – Πλαστική Σε Πεταχτά Αυτιά

Τα αφεστώτα ώτα (πεταχτά αυτιά) είναι μια συχνή γενετική ανωμαλία που επηρεάζει την εξωτερική εμφάνιση και μειώνει την αυτοπεποίθηση των μικρών παιδιών ή των νεαρών εφήβων.

Η Επέμβαση

Η αντιμετώπιση είναι χειρουργική. Όταν το παιδί είναι πάνω από έξι ετών και μπορεί να συνεργαστεί, η επέμβαση γίνεται με τοπική αναισθησία. Τοποθετείται μια αναισθητική κρέμα στην οπίσθια επιφάνεια του ωτός 1 ώρα πριν την επέμβαση, ώστε τα τσιμπήματα της τοπικής αναισθησίας να είναι ανεπαίσθητα.

Η τομή γίνεται πίσω από το αυτί ώστε να είναι αδιόρατη. Γίνεται διαμόρφωση του χόνδρου και τοποθέτηση του στη νέα θέση με ειδικά ράμματα. Μετά την επέμβαση τοποθετείται ένας πιεστικός επιδέσμους για 24 ώρες και κατόπιν ο ασθενής φοράει μία φαρδιά πειστική κορδέλα. Τις πρώτες μέρες υπάρχει οίδημα στην περιοχή των αυτιών και ίσως κάποιες μελανιές οι οποίες υποχωρούν τα επόμενα 24ωρα.

Στην ωτοπλαστική, ο πλαστικός χειρουργός διενεργεί μία τομή στο πίσω μέρος του αυτιού, προκειμένου να διαχωρίσει τον χόνδρο από το δέρμα, η οποία είναι αδιόρατη. Μετά διαμορφώνει κατάλληλα τον χόνδρο, ώστε να λάβει το αυτί την φυσική πτύχωση προς τα πίσω. Επιπλέον αφαιρεί την απαιτούμενη ποσότητα δέρματος και στην συνέχεια κάνει τα ράμματα.

Πλέον η επέμβαση της ωτοπλαστικής διενεργείται με σύγχρονα μέσα και ένας έμπειρος πλαστικός χειρουργός μπορεί να περιορίσει τη διάρκεια της επέμβασης, να ελαχιστοποιήσει τον κίνδυνο μετεγχειρητικής αιμορραγίας ή οιδήματος και κατ’ επέκταση να περιορίσει τον πόνο και να συντομεύσει τον χρόνο ανάρρωσης.

Που οφείλεται

Πολλοί γονείς πιστεύουν ότι τα πεταχτά αυτιά δημιουργούνται επειδή το αυτί του μωρού «τσαλακώνεται» στον ύπνο του. Ωστόσο, το πρόβλημα πρωτίστως κληρονομείται και είναι γενετικό.

Συγκεκριμένα παρουσιάζει πρόβλημα η ανατομία της ανθέλικας του αυτιού με αποτέλεσμα το πτερύγιο να είναι πλατύ και να παρουσιάζει κλίση προς τα έξω.

Επίσης μπορεί η κόγχη του πτερυγίου να είναι υπερβολικά μεγάλη.

Είναι μόνιμο το αποτέλεσμα;

Το αποτέλεσμα της ωτοπλαστικής είναι μόνιμο, διαρκεί για όλη τη ζωή του άνδρα ή της γυναίκας!

Ο σκοπός της εγχείρησης είναι η τοποθέτηση των πτερυγίων των αυτιών σε φυσιολογική θέση ώστε να μην προεξέχουν. Επίσης, όσον αφορά τα ανατομικά στοιχεία του πτερυγίου προσαρμόζονται σε τέτοιο βαθμό, ώστε αφενός να έρθουν στην φυσιολογική τους θέση και αφετέρου να κρύβουν εντελώς τα σημάδια της επέμβασης.

Συχνές Ερωτήσεις

Ποιες είναι οι πιθανές επιπλοκές από την επέμβαση;

Η ωτοπλαστική είναι μία επέμβαση ρουτίνας, η οποία προσφέρει πολύ μεγάλη ικανοποίηση, όσον αφορά το αποτέλεσμα. Συγχρόνως αποτελεί μία από τις πιο ασφαλείς επεμβάσεις της πλαστικής χειρουργικής, γι’ αυτό και συνιστάται να γίνεται ήδη από την ηλικία των 5 ετών.

Αν και είναι μία επέμβαση ρουτίνας για τη σύγχρονη πλαστική χειρουργική, ωστόσο αποτελούν ενδεχόμενο οι συνήθεις επιπλοκές ενός χειρουργείου όπως είναι το μικρό αιμάτωμα, η φλεγμονή ή κάποια ασυμμετρία. Αυτές οι καταστάσεις είναι αρκετά σπάνιο να συμβούν από έναν έμπειρο πλαστικό χειρουργό, ωστόσο είναι εύκολες και απλές στην αντιμετώπισή τους.

Πόσο κοστίζει η πλαστική αυτιών;

Η τιμή για την πλαστική αυτιών δεν είναι ίδια για τον κάθε ασθενή, αφού η αντιμετώπιση διαφοροποιείται ανάλογα με την σοβαρότητα του περιστατικού. Από το πρώτο ραντεβού με την γιατρό και ύστερα από εξέταση των ώτων, θα ενημερωθείτε αναλυτικά για το κόστος.

Η επέμβαση μπορεί να εφαρμοστεί σε παιδιά;

Η επέμβαση συνιστάται να διενεργείται σε μικρή ηλικία. Πολύ σημαντικό είναι να γίνει πριν το σχολείο προς αποφυγή των ψυχολογικών επιπτώσεων στο παιδί από τα αρνητικά σχόλια των συμμαθητών του.

Στα μικρά παιδιά συνήθως επιλέγεται γενική αναισθησία, ενώ αν τα παιδιά είναι συνεργάσιμα και στους ενήλικες επιλέγεται τοπική αναισθησία.