Γράφει η πλαστικός χειρουργός Νεκταρία Λαμπρινάκη, απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου των Πατρών.

Μεσοθεραπεία Προσώπου: Ετερόλογη – Αυτόλογη (PRP)

Ετερόλογη

Η ετερόλογη μεσοθεραπεία είναι μία ενέσιμη θεραπεία ενός μίγματος βιταμινών (Α, Β, C, Ε) αμινοξέων, υαλουρονικού, ιχνοστοιχείων και άλλων θρεπτικών συστατικών που εφαρμόζεται πολύ επιφανειακά στο δέρμα.

Το υαλουρονικό οξύ χρησιμοποιείται λόγω της ιδιότητάς του να συγκρατεί νερό. Έτσι, ενίοντας το υαλουρονικό μέσα στο δέρμα συγκρατείται νερό με αποτέλεσμα να ενυδατώνεται. Ταυτόχρονα, διεγείρει το δέρμα στο να παράξει καινούργιο κολλαγόνο.

Επίσης, έχει βρεθεί ότι τα τσιμπήματα που γίνονται κατά την εφαρμογή της μεσοθεραπείας ενεργοποιούν τους ινοβλάστες με αποτέλεσμα την παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης.

Διαδικασία – Αποτελέσματα Ετερόλογης Μεσοθεραπείας

Η έγχυση γίνεται με πολύ λεπτή βελόνα και έτσι δίνουμε στο δέρμα τα συστατικά που χρειάζεται, στο σημείο που τα χρειάζεται. Έτσι έχουμε σαν αποτέλεσμα βαθιά ενυδάτωση, σύσφιξη, ανάπλαση του δέρματος, μείωση των λεπτών ρυτίδων και των δυσχρωμιών.

Το δέρμα γίνεται πιο σφριγηλό, πιο λαμπερό, πιο υγιές. Η μεσοθεραπεία γίνεται στην περιοχή του προσώπου, του λαιμού, στο ντεκολτέ, στα χέρια και σε όποιο άλλο μέρος του σώματος χρειάζεται. Επειδή η έγχυση της μεσοθεραπείας γίνεται πολύ επιφανειακά στο δέρμα, αμέσως μετά τη θεραπεία υπάρχει ερυθρότητα για μία περίπου ώρα και μικρά σημάδια από τα τσιμπήματα που εξαφανίζονται σε λίγες ώρες.

Συνήθως πριν την εφαρμογή τοποθετείται μία αναισθητική κρέμα για 30 λεπτά. Τα αποτελέσματα της μεσοθεραπείας είναι ορατά σε 10 έως 15 ημέρες. Η συχνότητα των θεραπειών εξαρτάται από τις ανάγκες του κάθε προσώπου. Συνήθως συνιστάται επανάληψη της θεραπείας μετά από 15 έως 30 ημέρες. Σε πολύ σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να εφαρμοστεί πιο εντατικό πρόγραμμα θεραπειών με επανάληψη κάθε δέκα ημέρες για δύο έως τρεις μήνες. Οι παρενέργειες από τη θεραπεία αυτή είναι μόνο άμεσες, όπως η παρουσία μικρών μελανιών από τα τσιμπήματα που καλύπτονται με μακιγιάζ και η παρουσία οιδήματος που υποχωρεί σε λίγες ώρες

Αυτόλογη Μεσοθεραπεία (PRP)

Η αυτόλογη μεσοθεραπεία (PRP) γίνεται με πλάσμα, το οποίο είναι πλούσιο σε αιμοπετάλια, με αποτέλεσμα τη φυσική αναζωογόνηση και ανάπλαση του δέρματος. Τα αιμοπετάλια είναι συστατικό του αίματος, διαθέτουν διάφορες ουσίες μεταξύ των οποίων και αυξητικούς παράγοντες που παίζουν καθοριστικό παράγοντα στη λειτουργία και στον πολλαπλασιασμό των κυττάρων, επηρεάζοντας τη λειτουργία του δέρματος.

Διαδικασία – Αποτελέσματα PRP

Σαν αποτέλεσμα της θεραπείας με PRP, βλέπουμε στο δέρμα δημιουργία και ενεργοποίηση νέων ινοβλαστών, παραγωγή κολλαγόνου, ελαστίνης και υαλουρονικού οξέος και αγγειογένεση. Αυτό που βλέπουμε τελικά είναι αναζωογόνηση, βελτίωση της ελαστικότητας και του πάχους του δέρματος, μείωση των λεπτών γραμμών και των ρυτίδων, σύσφιξη και ανάπλαση του προσώπου. Η θεραπεία με PRP χρησιμοποιείται στην ορθοπεδική εδώ και πολλά χρόνια για την αποκατάσταση των ορθοπεδικών οστικών κακώσεων.

Η διαδικασία της θεραπείας είναι πολύ απλή. Συνίσταται στην αιμοληψία περίπου 15 έως 20 ml αίματος, το οποίο αμέσως φυγοκεντρείται. Το πλάσμα και τα αιμοπετάλια διαχωρίζονται και το PRP ενίεται με πολύ λεπτή βελόνα στο δέρμα που έχει ήδη αναισθητοποιηθεί με αναισθητική κρέμα.

Η θεραπεία μπορεί να εφαρμοστεί στο πρόσωπο, στο λαιμό, το ντεκολτέ, στα χέρια και λοιπά. Τα αποτελέσματα είναι ορατά μετά από 15 ημέρες και φτάνουν στο μέγιστο στις 30 ημέρες. Τότε συνιστάται η δεύτερη συνεδρία με PRP, η οποία επαναλαμβάνεται κάθε 6 μήνες για σταθεροποίηση του αποτελέσματος.

Πέρα από τη θεραπεία της αντιγήρανσης και της αναζωογόνησης του δέρματος, το PRP μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στην αντιμετώπιση ουλών ακμής, ραγάδων αλλά και για την αντιμετώπιση της τριχόπτωσης. Παρενέργειες, πέρα από κάποιες μικρές μελανιές που μπορεί να δημιουργηθούν από τα τσιμπήματα και που καλύπτονται με μακιγιάζ, δεν υπάρχουν γιατί είναι μία εντελώς φυσική θεραπεία που δεν περιέχει καμία ξένη ουσία.

Συχνές Ερωτήσεις

Υπάρχουν επιπλοκές στην μεσοθεραπεία;

Οι επιπλοκές μετά από την μεσοθεραπεία συνήθως είναι ασήμαντες και αντιμετωπίζονται αμέσως μετά τη θεραπεία.

Οι αναμενόμενες μπορεί να είναι οι τοπικές και μικρές εκχυμώσεις ή το μικρό ερύθημα της περιοχής του τσιμπήματος. Λίγες ώρες μετά τη θεραπεία τα συμπτώματα αυτά υποχωρούν συνήθως μόνα τους.

Όταν ο πλαστικός χειρουργός εφαρμόζει τις βασικές αρχές αντισηψίας και είναι εξοικειωμένος με την τεχνική, αποκλείονται οι σοβαροί κίνδυνοι και τα αποτελέσματα είναι άψογα.

Πόσο κοστίζει;

Το κόστος της μεσοθεραπείας διαφέρει ανάλογα με την περιοχή που θα εφαρμοστεί και τις ανάγκες της κάθε γυναίκας. Για να ενημερωθείτε τόσο για το κόστος όσο και για τις διαδικασίες/μεθόδους που ακολουθούνται, κλείστε ραντεβού με την γιατρό!

Πόσες συνεδρίες πρέπει να γίνουν;

Η βελτίωση και ανανέωση του προσώπου είναι ορατή από την πρώτη συνεδρία. Ο αριθμός των συνεδριών εξαρτάται από τον βαθμό χαλάρωσης, την ηλικία και φυσικά τις επιθυμίες της κάθε γυναίκας.