Γράφει η πλαστικός χειρουργός Νεκταρία Λαμπρινάκη, απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου των Πατρών.

Botox – Dysport Προσώπου

Οι συσπάσεις των λεπτών μυών που υπάρχουν στο πρόσωπό μας με την πάροδο των χρόνων δημιουργούν ρυτίδες στο μέτωπο, στο μεσόφρυο, γύρω από τα μάτια, πάνω από τα χείλη. Κάθε φορά που γελάμε ή συνοφρυωνόμαστε, η συνεχής σύσπαση των μυών δημιουργεί μόνιμες ρυτίδες. Το Botox ή Dysport είναι η εμπορική ονομασία της αλλαντικής τοξίνης τύπου Α, η οποία παράγεται από το κλωστηρίδιο Botilinum. Η τοξίνη αυτή χρησιμοποιείται στην Ιατρική από τη δεκαετία του ’70, στην οφθαλμολογία και μετά στη νευρολογία. Τον Απρίλιο του 2002 πήρε έγκριση από το FDA (Οργανισμό Τροφίμων και φαρμάκων των ΗΠΑ) για εφαρμογή στην αντιμετώπιση των ρυτίδων του μεσόφρυου και του μετώπου.

Αντίθετα με άλλα ενέσιμα προϊόντα που διορθώνουν τις ρυτίδες γεμίζοντας τες, η βοτουλινική τοξίνη μπλοκάρει την απελευθέρωση μιας χημικής ουσίας από τα νευρικά κύτταρα και μειώνει τη σύσπαση των μυών με αποτέλεσμα τη μείωση των ρυτίδων. Η εξασθένηση των ρυτίδων διαρκεί όσο διαρκεί η δράση του φαρμάκου.

Η δράση του φαρμάκου είναι παροδική και διαρκεί περίπου τρεις έως έξι μήνες ανάλογα με το άτομο. Το Botox Dysport χρησιμοποιείται κυρίως στο πάνω τμήμα του προσώπου και ενδείκνυται για τις οριζόντιες ρυτίδες του μετώπου, τις κάθετες του μεσόφρυου (ανάμεσα στα φρύδια) και γύρω από τα μάτια (πόδι της χήνας). Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο πάνω χείλος (ρυτίδες καπνιστού) και στο λαιμό. Η θεραπεία είναι πολύ απλή και διαρκεί λίγα λεπτά. Το φάρμακο ενίεται με πολύ λεπτές βελόνες στους μύες που θέλουμε να χαλαρώσουμε. Ο πόνος είναι ελάχιστος και μοιάζει με τσούξιμο. Η επαναφορά στις δραστηριότητες είναι άμεση μετά τη θεραπεία. Η χρήση του φαρμάκου απαιτεί άριστη γνώση της ανατομίας των μυών του προσώπου και της δράσης τους. Σπάνια μπορεί να εμφανιστούν μικρές μελανιές στα σημεία της έγχυσης που καλύπτονται με μακιγιάζ και υποχωρούν σε λίγες μέρες.

Η δράση του φαρμάκου αρχίζει σε 48-72 ώρες μετά την εφαρμογή και φτάνει στο maximum στις 15 ημέρες. Συνήθως η θεραπεία επαναλαμβάνεται δύο φορές το χρόνο. Τα τελευταία χρόνια έχουν προστεθεί νέες ενδείξεις και η βοτουλινική τοξίνη χρησιμοποιείται στην αντιμετώπιση της υπεριδρωσίας και στη θεραπεία της ημικρανίας.

Κλείστε Τώρα Ραντεβού & Μάθετε Περισσότερα

Υπάρχουν παρενέργειες από το Botox;

Το Botox ή Dysport, είναι γνωστό πολλές δεκαετίες στην ιατρική και αποδεδειγμένα είναι ένα ασφαλές υλικό που χρησιμοποιείται ευρέως τόσο στην πλαστική χειρουργική όσο και άλλους ιατρικούς κλάδους.

Είναι μόνιμα αποτελέσματα του Botox;

Η δράση του Botox ή Dysport συνήθως διαρκεί 4-6 μήνες με αυξομειώσεις ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κάθε προσώπου, με την ηλικία, με την ποιότητα δέρματος κ.α.

Μπορεί να εφαρμοστεί σε όλο το πρόσωπο, στο μέτωπο, το μεσόφρυο, το πόδι της χήνας, τις ρυτίδες καπνιστού, τον λαιμό. Επίσης έχει εξαιρετικά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση της υπεριδρωσίας.

Πόσο κοστίζει η επέμβαση; Είναι προσιτές οι τιμές;

Το Botox ή Dysport μπορείτε να το βρείτε σε πολύ δελεαστικές τιμές σε διάφορα κέντρα αισθητικής ή ακόμα και σε ιατρεία πλαστικών χειρουργών.

Σε αυτές τις προσφορές, συχνά το σκεύασμα που χρησιμοποιείται είναι άγνωστης και απροσδιόριστης προέλευσης και δεν έχει καμία σχέση με το αυθεντικό Botox Dysport. Το αποτέλεσμα φυσικά είναι από μέτριο έως κακό, γι΄αυτό χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή.

Η πλαστικός χειρουργός dr. Λαμπρινάκη χρησιμοποιεί εγκεκριμένο υλικό από τον FDA και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μάθετε το κόστος, αμέσως μετά την εξέταση στο ιατρείο της.

Κλείστε Τώρα Ραντεβού & Μάθετε Περισσότερα

Σε ποια ηλικία μπορώ να ξεκινήσω μπότοξ;

Δεν υπάρχει κάποιο όριο ηλικίας που μπορεί κάποιος να ξεκινήσει και να σταματήσει το μπότοξ. Ιδανική θεωρείται η ηλικία, στην οποία εμφανίζονται και οι πρώτες ρυτίδες, χωρίς ταυτόχρονη σύσπαση των μυών. Η ηλικία αυτή μπορεί να ξεκινήσει από τα 30 χρόνια.

Όσον αφορά την αντιμετώπιση της υπεριδρωσίας, η θεραπεία μπορεί να ξεκινήσει μετά την ενηλικίωση.

Αν κάνω μπότοξ μια φορά θα πρέπει να κάνω για πάντα;

Αν κάνετε Botox – Dysport, σε 6 μήνες συνιστάται να επαναλάβετε τη θεραπεία, προκειμένου να συντηρήσετε το ξεκούραστο, φρέσκο και νεανικό πρόσωπο.

Αν επιλέξετε να μην το κάνετε, στο πρόσωπό σας δεν θα εμφανιστούν καινούργιες και περισσότερες ρυτίδες απ’ ότι πριν ούτε θα παρατηρήσετε περισσότερη χαλάρωση. Αυτό είναι μύθος!

Μπορείτε όποτε εσείς θέλετε να επαναλάβετε τη διαδικασία, χωρίς να «κρεμάσει» το πρόσωπό σας.

Δηλαδή, για τους μήνες που διαρκεί η δράση του φαρμάκου το πρόσωπο είναι λαμπερό και νεανικό. Εφόσον όμως για 6 μήνες δεν κάνετε τις συγκεκριμένες εκφράσεις, οι ρυτίδες θα είναι πιο απαλές ακόμα και όταν περάσει η δράση του φαρμάκου. Κατόπιν, κάθε γυναίκα και άνδρας αποφασίζει αν θα επαναλάβει ή όχι τη διαδικασία.

Τι πρέπει να προσέχω μετά το Botox – Dysport;

Όταν το φάρμακο εφαρμοστεί σωστά, δεν υπάρχει πιθανότητα μετακίνησης του. Γι’ αυτό και ο ασθενής επανέρχεται απευθείας στις δραστηριότητές του.

Μακιγιάζ μπορεί να εφαρμοστεί λίγες ώρες μετά τη θεραπεία.

Κλείστε Τώρα Ραντεβού & Μάθετε Περισσότερα

Διαβάστε Επίσης

Botox

Θεραπεία Με Αλλαντική Τοξίνη Τύπου Α (Botox – Dysport)

Μια γυναίκα γύρω στα 30-35 μπορεί να αρχίσει θεραπεία ΒΟΤΟΧ - DYSPORT σαν θεραπεία πρόληψης κατά των ρυτίδων. Αν αρχίσει έγκαιρα το πρόσωπο…