Γράφει η πλαστικός χειρουργός Νεκταρία Λαμπρινάκη, απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου των Πατρών.

Αυτομεταμόσχευση Λίπους – (Λιπομεταμόσχευση)

Ένα φυσικό επακόλουθο της γήρανσης είναι η απώλεια όγκου από το πρόσωπο. Έτσι σιγά – σιγά το πρόσωπο φαίνεται πιο άδειο και κουρασμένο.

Ο καλύτερος τρόπος να χαρίσουμε όγκο και πάχος το δέρμα είναι η μεταφορά λίπους το πρόσωπο. Το λίπος περιέχει βλαστοκύτταρα τα οποία παράγουν νέο κολλαγόνο και σαν αποτέλεσμα έχουμε βελτίωση της ποιότητας και αποκατάσταση της φθοράς του δέρματος (ελαστικότητα, υφή). Το λίπος μπορούμε να το τοποθετήσουμε στα ζυγωματικά, στα κάτω βλέφαρα, στις παρειές, στα χείλη στη μύτη, στην κάτω γνάθο και να γεμίσουμε βαθιές ρυτίδες.

Λιπομεταμόσχευση – Η Επέμβαση

Συνήθως η επέμβαση γίνεται με τοπική αναισθησία. Γίνεται διήθηση της περιοχής που θα γίνει αναρρόφηση (στην κοιλιά ή στους γλουτούς), όπου υπάρχει τοπικό λίπος, με ένα διάλυμα τοπικού αναισθητικού που περιέχει αδρεναλίνη. Με αναρρόφηση αφαιρείται το λίπος, το οποίο επεξεργάζεται κατευθείαν για να καθαρίσει, ώστε να μπορεί να εγχυθεί.

Κατόπιν μεταφέρεται με πολύ λεπτές κάνουλες στην περιοχή που θέλουμε να θεραπεύσουμε. Πρέπει να τονίσουμε ότι ένα μέρος των λιποκυττάρων αιματώνεται (περίπου το 70%) και επιζεί για πάντα, ενώ ένα μικρό μέρος των λιποκυττάρων απορροφώνται.

Πλεονεκτήματα της επέμβασης – Ενδείξεις

Η λιπομεταμόσχευση (αυτομεταμόσχευση) αποτελεί μία από τις πιο ιδανικές μεθόδους διόρθωσης των ατελειών των προσώπου (αλλά και σώματος) για τα άτομα που θέλουν αποτελέσματα μακράς διαρκείας έως και 10 έτη.

Η τεχνική είναι ιδανική για άτομα που εμφανίζουν αλλεργία σε διάφορα υλικά που χρησιμοποιούνται σε θεραπείες αντιγήρανσης, αφού το μόσχευμα είναι αυτόλογο.

Αυτό ακριβώς είναι και το σημαντικότερο πλεονέκτημα, δηλαδή η ασφάλεια που προσφέρει το αυτόλογο μόσχευμα, το οποίο δεν δημιουργεί παρενέργειες ή αλλεργικές αντιδράσεις.

Τέλος, αξιόλογη είναι η φυσικότητα του αποτελέσματος, με το πρόσωπο να είναι πλήρως αναζωογονημένο και νεανικό, χωρίς να φαίνεται «ψεύτικο» ή «φτιαγμένο»!

Μετά Την Επέμβαση

Μετεγχειρητικά υπάρχει ένα μικρό οίδημα για μερικές μέρες. Το τελικό αποτέλεσμα φαίνεται περίπου σε δύο μήνες και είναι μόνιμο.

Συχνές Ερωτήσεις

Υπάρχουν επιπλοκές;

Από τη στιγμή που γίνει η επέμβαση από έμπειρα χέρια, δεν καταγράφονται επιπλοκές. Είναι, φυσικά, αναμενόμενο ένα μικρό οίδημα για μερικές ημέρες στις περιοχές του προσώπου που έγινε η μεταμόσχευση, το οποίο εξαλείφεται γρήγορα.

Τι μπορώ να κάνω για να διατηρήσω το αποτέλεσμα;

Είναι σημαντικό να προσέξετε μετά την λιπομεταμόσχευση να μην πάρετε βάρος, καθώς τα ζώντα λιποκύτταρα συμπεριφέρονται φυσιολογικά, ακολουθώντας τις συνήθεις αυξομειώσεις.

Σε ποιους απευθύνεται;

Η μέθοδος απευθύνεται στα άτομα που δεν έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας και που έχουν λίπος για να ληφθεί από διάφορες περιοχές του σώματος.

Με μία εξέταση η πλαστικός χειρουργός θα εκτιμήσει αν είστε κατάλληλος υποψήφιος για την επέμβαση.

Μπορώ να επιστρέψω άμεσα στην εργασία μου;

Ναι! Σε λίγες ημέρες μπορείτε να επιστρέψετε στην εργασία σας και στις δραστηριότητές σας, σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες του γιατρού σας.

Σε ποιες περιοχές εφαρμόζεται;

Η λιπομεταμόσχευση μπορεί να εφαρμοστεί, εκτός από το πρόσωπο, και σε πολλές περιοχές του σώματος. Συγκεκριμένα τα αποτελέσματα είναι θεαματικά στις ρινοπαρειακές αύλακες και τα ζυγωματικά. Στις δύο αυτές περιοχές τα λιποκύτταρα είναι η καλύτερη επιλογή.