Γράφει η πλαστικός χειρουργός Νεκταρία Λαμπρινάκη, απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου των Πατρών.

Τι είναι;

Η Λιπομεταφορά – Fat Grafting θεωρείται μία από τις πιο εξελιγμένες μεθόδους πλαστικής χειρουργικής, όπου μεταμοσχεύει το περιττό λίπος από μία περιοχή του σώματος σε μία άλλη, με σκοπό να επιτευχθεί το καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα.

Για παράδειγμα ο πλαστικός χειρουργός μπορεί να αφαιρέσει ποσότητα από την κοιλιακή χώρα και να τη μεταμοσχεύσει στην περιοχή του μαστού για να τον αυξήσει ή να τον αποκαταστήσει.

Η τεχνική Fat Grafting προσφέρει ολοκληρωμένες λύσεις σε πολλά αισθητικά προβλήματα, σμιλεύοντας κάποιες προβληματικές περιοχές και αποκαθιστώντας κάποιες άλλες. Παράλληλα βελτιώνει πολύ την υφή του δέρματος ακόμα και όταν υπάρχει ουλή.

Διαδικασία

Η επέμβαση πραγματοποιείται με τοπική ή γενική αναισθησία, ανάλογα με την έκταση του προβλήματος. Αρχικά αναρροφάται το λίπος και στην συνέχεια επεξεργάζεται. Η επανατοποθέτηση του λίπους γίνεται άμεσα, διορθώνοντας την προβληματική περιοχή ή ενισχύοντας άλλα σημεία.

Από ποια σημεία μπορεί να μεταφερθεί λίπος και σε ποια;

Η διαδικασία της λιπομεταφοράς μπορεί να εφαρμοστεί τόσο στο πρόσωπο όσο και στο σώμα. Είναι μία πολύ συχνή επιλογή στην αυξητική ή την αποκατάσταση στήθους, όταν η γυναίκα δεν θέλει να βάλει ενθέματα αλλά και στην ανόρθωση γλουτών.

Μετεγχειρητικά η επέμβαση είναι πολύ καλά ανεκτή από τον ασθενή και με την χρήση ήπιων αναλγητικών δεν υπάρχει πόνος ή ενόχληση.

Αποτέλεσμα – Σε ποιους απευθύνεται

Υπό την καθοδήγηση ενός έμπειρου πλαστικού χειρουργού το αποτέλεσμα όχι μόνο είναι μόνιμο αλλά και φυσικό. Μετεγχειρητικά, ίσως υπάρξουν ελάχιστες μελανιές από το σημείο που γίνεται η λήψη του λίπους, οι οποίες στα επόμενα 24ωρα θα υποχωρήσουν.

Οι ασθενείς επιστρέφουν στις δραστηριότητές τους πολύ γρήγορα, μέσα σε 2 το πολύ ημέρες.

Η λιπομεταφορά – Fat Grafting απευθύνεται σε άτομα άνω των 18 ετών που έχουν περιττό λίπος σε περιοχές όπως κοιλιά, ψωμάκια, γλουτοί και ταυτόχρονα χρειάζονται ενίσχυση κάποιων περιοχών (στο πρόσωπο ή στο σώμα), επιδιώκοντας ένα νεανικό αποτέλεσμα.

Επίσης, η μέθοδος απευθύνεται σε άτομα που παρουσιάζουν αλλεργία σε συνθετικά υλικά που χρησιμοποιούνται σαν ενέσιμα όπως το υαλουρονικό οξύ.

Τιμές – Κόστος

Η τελική τιμή της επέμβασης προκύπτει έπειτα από εξέταση του ασθενούς και είναι ανάλογη με το μέγεθος του προβλήματος. Μετά το πρώτο ραντεβού, θα γνωρίζετε με ακρίβεια το κόστος του Fat Grafting.

Συχνές ερωτήσεις

Σε τι υπερέχει η λιπομεταφορά – Fat Grafting από τις άλλες επεμβάσεις;

Το αποτέλεσμα του Fat Grafting είναι πολύ φυσικό και επειδή το λίπος είναι υλικό του ίδιου του οργανισμού, αποκλείεται αυτόματα οποιοδήποτε επεισόδιο αλλεργίας.

Ο μόνος παράγοντας που μπορεί να επηρεάσει το αποτέλεσμα είναι η μεγάλη και απότομη απώλεια βάρους μετά την επέμβαση. Γι΄αυτό προτείνεται πριν κάνετε το Fat Grafting να έχετε χάσει το βάρος που θέλετε, για ένα τέλειο αποτέλεσμα!

Μπορεί να εφαρμοστεί στην αυξητική στήθους;

Η λιπομεταφορά, μπορεί να εφαρμοστεί στην αυξητική στήθους, αν η γυναίκα δεν επιθυμεί να βάλει ενθέματα σιλικόνης. Βέβαια θα πρέπει να σημειωθεί ότι συνήθως χρειάζονται πάνω από μία επεμβάσεις για το τελικό αποτέλεσμα. Αν ο γιατρός που θα διενεργήσει την επέμβαση είναι καταρτισμένος, τότε το αποτέλεσμα είναι απόλυτα φυσικό και εναρμονισμένο με το υπόλοιπο σώμα.

Μπορεί να εφαρμοστεί και στην ανόρθωση γλουτών;

Οι γλουτοί είναι από τις πιο επίμαχες περιοχές που οι γυναίκες επικεντρώνουν το ενδιαφέρον τους, ειδικά τα τελευταία χρόνια. Είναι ένα ακόμα σημείο του σώματος που μπορεί να εφαρμοστεί το Fat Grafting, με θεαματικά αποτελέσματα.