Γράφει η πλαστικός χειρουργός Νεκταρία Λαμπρινάκη, απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου των Πατρών.

Αφαίρεση Τατουάζ – Άριστα Αποτελέσματα

Σήμερα όλο και περισσότεροι άνθρωποι επιλέγουν να αφαιρέσουν ένα τατουάζ, είτε για λόγους επαγγελματικούς, είτε για λόγους κοινωνικούς, είτε για λόγους αισθητικούς.

Παλαιότερα οι μόνες μέθοδοι αφαίρεσης τατουάζ ήταν η χειρουργική αφαίρεση, η τοποθέτηση δερματικού μοσχεύματος και η δερμοαπόξεση. Και οι τρεις αυτές μέθοδοι είχαν σαν αποτέλεσμα ουλές και αρκετές επιπλοκές.

Αφαίρεση Τατουάζ με QSwitch Laser

Σήμερα η θεραπεία των τατουάζ γίνεται με το Qswitch Λέιζερ σχεδόν ανώδυνα και χωρίς επιπλοκές. Συγκεκριμένα το λέιζερ μεταφέρει υψηλής ενέργειας παλμικό φως που απορροφάται από τα μόρια της χρωστικής του τατουάζ. Έτσι η χρωστική διασπάται σε μικροσκοπικά κομμάτια, τα οποία απομακρύνονται φυσικά από το σώμα. Πρέπει να τονίσουμε ότι το συγκεκριμένο λέιζερ παράγει ένα συγκεκριμένο μήκος κύματος το οποίο δεν επηρεάζει τους γειτονικούς ιστούς.

Πριν την θεραπεία

Πριν τη θεραπεία τοποθετείται μια αναισθητική αλοιφή για 1 ώρα στην περιοχή που θα αντιμετωπιστεί και έτσι η θεραπεία είναι καλά ανεκτή. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να γίνει και διήθηση της περιοχής με τοπικό αναισθητικό για να είναι τελείως ανώδυνη θεραπεία. Μετά τη θεραπεία υπάρχει συνήθως οίδημα και ίσως μια κρούστα.

Το χρώμα εξασθενεί με την πρώτη συνεδρία όμως ανάλογα με το βάθος τατουάζ, το μελάνι που χρησιμοποιήθηκε, την ανατομική περιοχή και την παλαιότητα του τατουάζ, απαιτούνται 6-10 θεραπείες. Η διαδικασία που αναφέρθηκε παραπάνω όπου η χρωστική διασπάται από το λέιζερ και απορροφάται σιγά – σιγά από τον οργανισμό διαρκεί περίπου έξι εβδομάδες, γι’ αυτό και οι συνεδρίες πρέπει να γίνονται κάθε 1,5 – 2 μήνες.

Είναι σημαντικό μετά την θεραπεία ο ασθενής να αποφύγει τον ήλιο για να αποφευχθεί ο κίνδυνος υπερμελάχρωσης της περιοχής.

Διαδικασία

Κατά τη διάρκεια της θεραπείας, η συσκευή Laser παρέχει ενέργεια που στοχεύει με εξαιρετική ακρίβεια στην περιοχή του τατουάζ και των σωματιδίων χρωστικής.

Εξαιτίας της υψηλής έντασης, το laser θα καταστρέψει μέχρι και τα μικρότερα σωματίδια χρωστικής, αφήνοντας το δέρμα καθαρό, όπως πριν την εφαρμογή του τατουάζ. Στην επιδερμίδα μεταφέρεται ελάχιστη ποσότητα θερμότητας, αποτρέποντας την παρενέργεια του εγκαύματος.

Πόσες συνεδρίες χρειάζονται;

Αυτό δεν μπορεί να απαντηθεί, καθώς η κάθε περίπτωση είναι διαφορετική. Για ένα άριστο αποτέλεσμα, υπάρχουν πολλοί παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψιν, όπως είναι η ηλικία του τατουάζ, η θέση, το μέγεθος και η τεχνική που χρησιμοποιήθηκε.

Ασφάλεια τεχνικής

Η θεραπεία αφαίρεσης τατουάζ με το Laser Q Switch, σβήνει το τατουάζ, αφήνοντας το δέρμα άθικτο. Ο ασθενής είναι αναμενόμενο να παρατηρήσει τις πρώτες ημέρες αποχρωματισμό ή ερύθημα γύρω από την περιοχή εφαρμογής. Αυτές οι παρενέργειες θα φύγουν γρήγορα και το δέρμα θα επουλωθεί πλήρως.

Γιατί να επιλέξω Laser Q Switch για την αφαίρεση τατουάζ;

  • Το Laser είναι εγκεκριμένο από τον FDA
  • Έχει αποτελέσματα σχεδόν σε όλους τους τύπους τατουάζ
  • Στοχεύει ακόμα και στα μικρότερα σωματίδια χρωστικής
  • Είναι σχεδόν ανώδυνο

Τιμή – Κόστος

Το κόστος αφαίρεσης τατουάζ εξαρτάται από τον αριθμό συνεδριών και τον τύπο του τατουάζ και διαφέρει από άτομο σε άτομο.