Γράφει η πλαστικός χειρουργός Νεκταρία Λαμπρινάκη, απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου των Πατρών.

Μαστεκτομή: Αποκατάσταση Μαστού – Ανάρρωση

Ο μαστός είναι το σύμβολο της θηλυκότητας της γυναίκας. Η γυναίκα όταν έρχεται αντιμέτωπη με τη διάγνωση του καρκίνου του μαστού έχει να αντιμετωπίσει και το σοκ του ακρωτηριασμού του μαστού της.

Γι’ αυτό πρέπει να ενημερώνεται αμέσως για τη δυνατότητα αποκατάστασης. Ο πλαστικός χειρουργός μαζί με το χειρουργό μαστού θα αποφασίσουν αν η αποκατάσταση πρέπει να γίνει άμεσα, μαζί με την μαστεκτομή, ή έμμεσα δηλαδή αργότερα, καθώς και για τον τρόπο της αποκατάστασης.

Αποκατάσταση με προθέσεις

Η μέθοδος αυτή μπορεί να γίνει άμεσα μαζί με την μαστεκτομή ή έμμεσα. Τοποθετείται από την τομή της μαστεκτομής ένας διατατήρας ιστών (ένα μπαλόνι από σιλικόνη δηλαδή) κάτω από το δέρμα και τον μείζονα θωρακικό μυ. Κατόπιν το μπαλόνι αυτό διατείνεται σταδιακά με την έγχυση φυσιολογικού ορού. Η αποκατάσταση γίνεται μέσα από μια βαλβίδα, η οποία είναι κάτω από το δέρμα. Όταν το δέρμα διαταθεί αρκετά και φτάσει στον όγκο του μαστού (σε έξι μήνες περίπου), ο διατατήρας αφαιρείται και τοποθετείται ένα μόνιμο ένθεμα.

Σήμερα υπάρχει δυνατότητα να χρησιμοποιηθούν διατατήρες οι οποίοι δε χρειάζονται αλλαγή και μπορεί να παραμείνουν μόνιμα. Αυτό όμως πρέπει να συζητηθεί με τον πλαστικό χειρουργό όποιος θα αποφασίσει ποια μέθοδος ακριβώς είναι η ενδεδειγμένη.

Σε δεύτερη φάση, συνήθως μετά από 3-6 μήνες αποκαθίσταται και το σύμπλεγμα θηλής και θηλαίας άλω. Συνήθως αυτό γίνεται με τοπική αναισθησία με τη χρήση τοπικού κρημνού ή με ιατρικό τατουάζ. Όταν η μαστεκτομή μπορεί να γίνει με διατήρηση του δέρματος του μαστού, η αποκατάσταση μπορεί να γίνει σε ένα χρόνο και να αποφύγουμε την διαδικασία της διάτασης.

Τα πλεονεκτήματα της αποκατάστασης με σιλικόνη είναι η απλότητα της τεχνικής, η αποφυγή νέων ουλών και η γρήγορη ανάρρωση.

Τα μειονεκτήματα αυτής της μεθόδου είναι ότι ο νέος μαστός έχει ελάχιστο ή καθόλου πτώση και με την πάροδο του χρόνου φαίνεται λιγότερο φυσικός.

Κλείστε Τώρα Ραντεβού & Μάθετε Περισσότερα

Αποκατάσταση με πλατύ ραχιαίο μυ

Σε περιπτώσεις όπου η ασθενής μετά την μαστεκτομή θα υποβληθεί σε ακτινοβολία το θωρακικό τοίχωμα δεν μπορεί να διαταθεί. Η αποκατάσταση μπορεί να γίνει με μεταφορά του δέρματος και του μυός από την πλάτη (χρήση του πλατέος ραχιαίου μυ). Η επέμβαση αυτή μπορεί να γίνει είτε άμεσα, μαζί με την μαστεκτομή, είτε έμμεσα. Σε αυτή τη μέθοδο μεταφέρεται μια νησίδα δέρματος από την ράχη μαζί με ένα τμήμα του πλατέος ραχιαίου μυ και το αγγείο το οποίο τον αιματώνει μέσω ενός τούνελ στο πρόσθιο θωρακικό τοίχωμα. Έτσι δημιουργείται μία θήκη για να τοποθετηθεί το ένθεμα ή ένας διατατήρας ιστών, εάν το δέρμα στην πλάτη δεν είναι αρκετό.

Τα μειονεκτήματα της μεθόδου είναι οι επιπλέον τομές στην πλάτη και στο θώρακα και η διαφορά χρώματος που έχει το δέρμα της πλάτης σε σχέση με το δέρμα του θωρακικού τοιχώματος.

Αποκατάσταση με ορθό κοιλιακό μυ

Στην μέθοδο αυτή χρησιμοποιείται το δέμα και το λίπος της κοιλιάς για να δημιουργηθεί ο νέος μαστός χωρίς να χρησιμοποιηθεί κάποιο ένθεμα. Έτσι μπορεί να αποκατασταθεί ακόμη και ένας μεγάλος και πτωτικός μαστός. Το δέρμα και το λίπος της κοιλιάς μεταφέρονται μέσω ενός τούνελ που γίνεται στο επιγάστριο στο πρόσθιο θωρακικό τοίχωμα μαζί με τον ορθό κοιλιακό μυ και το αγγείο του. Στην κοιλιά έχουμε το αποτέλεσμα μιας κοιλιοπλαστικής εφόσον η περίσσεια του δέρματος και του λίπους αφαιρούνται, αλλά και μια μεγάλη οριζόντια τομή.

Τα πλεονεκτήματα της μεθόδου είναι η δημιουργία ενός πιο φυσικού μαστού σε βάθος χρόνου και η αποφυγή χρήσης ενθέματος. Τα μειονεκτήματα είναι η βαρύτητα της επέμβασης με περισσότερες ημέρες νοσηλείας στην κλινική και περισσότερες επιπλοκές και η νέα ουλή στην κοιλιά. Η μέθοδος αυτή μπορεί να γίνει και με μικροχειρουργικές τεχνικές και συγκόλληση των αγγείων του δέρματος της κοιλιάς με τα αγγεία στην περιοχή του μαστού. Η επέμβαση αυτή όμως είναι βαρύτερη και μία πιθανή της επιπλοκή είναι η απώλεια του μοσχεύματος.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι συνήθως μετά την αποκατάσταση του μαστού πρέπει να ακολουθήσει μια επέμβαση στον ετερόπλευρο μαστό για την αποκατάσταση της συμμετρίας. Αυτή μπορεί να είναι μια μείωση ή ανόρθωση ή αύξηση στον άλλο μαστό.

Ποιος ο χρόνος ανάρρωσης;

Λόγω της αφαίρεσης ενός μεγάλου μέρους του δέρματος που καλύπτει μέρος του μαστού μαζί με τον μαζικό αδένα, είναι λογικό η ανάρρωση να χρειάζεται προσοχή. Η ουλή της μαστεκτομής είναι συνήθως  οριζόντια και σπανιότερα πλαγιαστή από κάτω προς τα πάνω.

Ο πόνος μετά την επέμβαση είναι ήπιος και ελέγχεται με παυσίπονα. Συνήθως πριν τη συρραφή του τραύματος ενίεται τοπικό αναισθητικό, ώστε η ασθενής να μην πονάει μόλις ξυπνήσει.

Ο ορός παραμένει για λίγες ώρες μετά το χειρουργείο και στην συνέχεια αφαιρείται. Η ασθενής την επόμενη ημέρα, επιστρέφει στο σπίτι της.

Μετεγχειρητικά, θα πρέπει να φοράει τον ειδικό στηθόδεσμο και να αποφεύγει την πίεση στην περιοχή και την άρση βαρών.

Αν προκύψει πρήξιμο μετά την επέμβαση στην περιοχή του θώρακα ή της μασχάλης (σπάνια) αντιμετωπίζεται εύκολα, με αναίμακτο τρόπο.

Η ασθενής μετά το χειρουργείο αυτό, άμεσα μπορεί να επιστρέψει στις δραστηριότητές της.

Κλείστε Τώρα Ραντεβού & Μάθετε Περισσότερα

Λεμφοίδημα μετά από μαστεκτομή

Με την βελτίωση των χειρουργικών τεχνικών στην αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού, το λεμφοίδημα μετά από μαστεκτομή, είναι πολύ σπάνιο.

Ποιο το κόστος; Είναι προσιτές οι τιμές;

Η μαστεκτομή και η αποκατάσταση του μαστού με ενθέματα, είναι μια πλήρως εξατομικευμένη τεχνική για την κάθε γυναίκα. Το κόστος της εξαρτάται από πολλούς παράγοντες που η γιατρός θα εξετάσει, πριν δώσει την τελική τιμή της επέμβασης.

Πότε γίνεται προληπτική μαστεκτομή;

Η προληπτική/προστατευτική μαστεκτομή με άμεση αποκατάσταση, είναι εκείνη η επέμβαση που προγραμματίζεται να γίνει πριν εμφανιστεί καρκίνος μαστού. Αν μία γυναίκα ανήκει στην ομάδα υψηλού κινδύνου, τότε μπορεί να επιλέξει να υποβληθεί στην επέμβαση.

Η σύγχρονη πλαστική χειρουργική στις μέρες μας έχει κάνει άλματα τόσο σε ευκολότερες χειρουργικές μεθόδους όσο και σε καλύτερη αισθητική αποκατάσταση του μαστού.

Ανάλογα με τις ανατομικές ιδιαιτερότητες της κάθε γυναίκας και με βάση τα ογκολογικά κριτήρια, η πλαστικός χειρουργός dr. Λαμπρινάκη επιλέγει μαζί με τον χειρουργό μαστού και την ασθενή, την κατάλληλη μέθοδο αντιμετώπισης.

Διαβάστε Επίσης

ΠλαστικήΣτήθους

Αποκατάσταση Μαστού

Η επανόρθωση του μαστού μετά την μαστεκτομή είναι απαραίτητη,  αν  σκεφτεί  κανείς  τον μόνιμο  ακρωτηριασμό  και  τα  προβλήματα …