Γράφει η πλαστικός χειρουργός Νεκταρία Λαμπρινάκη, απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου των Πατρών.

Τι είναι – Διαδικασία

Η χαλάρωση των μηρών αλλά και των γλουτών είναι σημαντική «απώλεια» για κάθε γυναίκα. Μπορεί να προκύψει είτε σαν αποτέλεσμα γήρανσης, είτε σαν συνέπεια της μεγάλης απώλειας βάρους. Η αποκατάσταση της χαλάρωσης των μηρών παραμένει ακόμα και σήμερα ένα από τα δυσκολότερα προβλήματα και για έναν πλαστικό χειρουργό αποτελεί μεγάλη πρόκληση.

Με τους όρους αναίμακτη λιποαναρρόφηση μηρών, πλαστική προσαγωγών ή επέμβαση ανόρθωσης μηρών με τομές εννοούμε την σύσφιξη και ανόρθωση που επιτελείται σε μικρά ή μεγάλα προβλήματα χαλάρωσης των μηρών.

Η επέμβαση και η τεχνική που θα ακολουθηθεί εξαρτάται από την έκταση του προβλήματος και τον βαθμό χαλάρωσης. Όταν υπάρχει μετρίου βαθμού χαλάρωση, ο γιατρός κάνει τις τομές κοντά στο ριζομήριο, ώστε το εσώρουχο να τις καλύπτει επαρκώς. Όταν το πρόβλημα είναι μεγάλο, τότε οι τομές είναι λίγο μεγαλύτερες και γίνονται και κατά μήκος του εσωτερικού μηρού. Από αυτές τις τομές αφαιρείται μεγάλη ποσότητα δέρματος και λίπους και τα πόδια αμέσως φαίνονται πιο αδύνατα, αρμονικά και σφιχτά.

Μόνιμα αποτελέσματα

Το αποτέλεσμα από την ανόρθωση των μηρών είναι μόνιμο και εντυπωσιακό, με την προϋπόθεση ότι ο ασθενής δεν θα έχει μεγάλες αυξομειώσεις βάρους.

Για ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα λαμβάνονται υπόψη πολλοί παράγοντες, όπως είναι οι διαστάσεις των γλουτών και ο σωματότυπος. Η ποιότητα του δέρματος (ελαστικότητα, όψη φλοιού πορτοκαλιού) επίσης μπορεί να καθορίσει το αποτέλεσμα.

Πριν και μετά την επέμβαση – Υπάρχουν επιπλοκές;

Όπως σε κάθε επέμβαση, έτσι και στην ανόρθωση των μηρών, ο ασθενής υποβάλλεται στον απαραίτητο προεγχειρητικό έλεγχο με συγκεκριμένες εξετάσεις.

Η επέμβαση πραγματοποιείται με γενική αναισθησία και διαρκεί περίπου 2 ώρες. Επιπλοκές όταν υπάρχουν είναι συνήθως τοπικές.

Η παραμονή του ασθενούς στην κλινική είναι μία ημέρα. Για περίπου 15 ημέρες θα πρέπει να φοράτε ένα μακρύ κορσέ για να διατηρείται σταθερή η περιοχή των μηρών. Μόλις βγάλετε τον κορσέ επανέρχεστε πλήρως στις καθημερινές σας δραστηριότητες.

Οι τομές είναι ορατές;

H ανόρθωση των μηρών αφήνει σημάδι από την τομή, η οποία με την πάροδο του χρόνου βελτιώνεται πολύ και σε ορισμένες περιπτώσεις είναι ανεπαίσθητη. Επιδιώκεται πάντα και εφόσον είναι εφικτό, οι τομές να διενεργούνται σε σημεία που καλύπτονται από το εσώρουχο.

Σε ποιους απευθύνεται και σε ποια ηλικία;

Η επέμβαση ανόρθωσης των μηρών προτείνεται σε άτομα που έχουν συμπληρώσει τα 18 χρόνια και εμφανίζουν έντονη χαλάρωση στην πρόσθια, οπίσθια ή πλάγια περιοχή των μηρών. Η χαλάρωση αυτή μπορεί να μην σχετίζεται με την ηλικία ή την αυξομείωση βάρους αλλά να έχει προέλθει εξαιτίας των τοκετών ή της κληρονομικότητας.

Συχνές ερωτήσεις

Σε μία νέα γυναίκα με ψωμάκια προτείνεται η ανόρθωση μηρών;

Η επέμβαση έχει άριστα αποτελέσματα σε μεσογειακού τύπου σιλουέτες που συναντάμε κατά κόρον στην χώρα μας. Ακόμα κι αν η γυναίκα είναι αδύνατη αλλά με ανομοιόμορφη κατανομή λίπους στην περιοχή των μηρών, μετά την επέμβαση τα αποτελέσματα αναμένονται πολύ καλά. Βέβαια, συνήθως, οι νέες γυναίκες επειδή έχουν καλή ποιότητα δέρματος, έχουν άριστα αποτελέσματα με απλή λιποαναρρόφηση, χωρίς να χρειάζεται να γίνουν τομές.

Πονάει η επέμβαση της ανόρθωσης γλουτών;

Αναμένεται μία ήπια ενόχληση -δυσφορία που αντιμετωπίζεται πλήρως με αναλγητικά τύπου Depon. Κάθε μέρα που περνάει η κατάσταση βελτιώνεται με πολύ γρήγορους ρυθμούς.

Επικοινωνήστε με την dr. Λαμπρινάκη για να κλείσετε ένα ραντεβού αξιολόγησης της κατάστασής σας, επιλύοντας οποιαδήποτε απορία σχετικά με την επέμβαση και τις τεχνικές εφαρμογής που ταιριάζουν στο δικό σας σωματότυπο και προσωπικότητα.