Οι δυσχρωμίες ταλαιπωρούν τα τελευταία χρόνια ολοένα και περισσότερους ανθρώπους και οφείλονται στην υπερβολική συγκέντρωση μελανίνης σε κάποιες περιοχές του δέρματος.

Οι πιο συνηθισμένες μελαχρωματικές βλάβες είναι οι γεροντικές κηλίδες, οι πανάδες, οι φακίδες και το μέλασμα. Οφείλονται συνήθως στην έκθεση στον ήλιο όμως μπορεί να οφείλονται σε χρήση κάποιων φαρμάκων ή σε ορμονικούς λόγους.

Συχνά υπάρχει και γενική προδιάθεση. Αντιμετωπίζονται με θεραπείες λέιζερ ταυτόχρονα όμως πρέπει να χρησιμοποιούνται και τοπικοί παράγοντες λεύκανσης του δέρματος.

Ο συνδυασμός των δυο θεραπειών έχει καλύτερα και σταθερότερα αποτελέσματα. Ο παλμός του λέιζερ απορροφάται από την μελανίνη του δέρματος και προκαλεί θρυμματισμό και αποσύνθεση της, χωρίς να επηρεάζει τους περιβάλλοντες ιστούς.

Τα λέιζερ που χρησιμοποιούμε είναι το Q – Switched, το Fraxel και το Fractional CO2. Η θεραπεία με λέιζερ θεραπεύει τις υπάρχουσες δυσχρωμίες αλλά δεν προστατεύει από τις μελλοντικές που πρόκειται να δημιουργηθούν.

Γι’ αυτό και συνιστάται η χρήση αντιηλιακού με υψηλό δείκτη προστασίας και η αποφυγή της ηλιακής ακτινοβολίας.

Κλείστε Τώρα Ραντεβού & Μάθετε Περισσότερα

Ποια είναι τα αίτια για πανάδες ή δυσχρωμίες;

Η ακριβής αιτία εμφάνισης των διάφορων δυσχρωμιών στο σώμα και το πρόσωπο δεν μπορεί να καθοριστεί με ακρίβεια. Συνήθως σχετίζονται με κληρονομική προδιάθεση, γήρανση, μακροχρόνια έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία, ορμονικές διαταραχές και συγκεκριμένες φαρμακευτικές αγωγές που μπορούν να επηρεάσουν την επιδερμίδα.

Χαρακτηριστικές ωστόσο είναι οι πανάδες της εγκυμοσύνης, οι οποίες έχουν σαφές αίτιο τις ανεξέλεγκτες ορμόνες που εκκρίνονται την περίοδο αυτή.

Αν μείνουν χωρίς θεραπεία οι διάφορες δυσχρωμίες της επιδερμίδας, με τον χρόνο μπορεί να αυξηθούν σε αριθμό και να μεγαλώσουν σε μέγεθος.

Υπάρχει πρόληψη δυσχρωμιών;

Οι τεχνικές τεχνητού μαυρίσματος (solarium) συνήθως είναι επιβαρυντικός παράγοντας, κάνοντας το δέρμα να είναι πιο ευάλωτο στη δημιουργία πανάδων και δυσχρωμιών. Αποφύγετε τα λάδια μαυρίσματος χωρίς κανέναν δείκτη προστασίας. Χρησιμοποιήστε αντιηλιακή κρέμα τόσο το χειμώνα όσο και το καλοκαίρι.

Κλείστε Τώρα Ραντεβού & Μάθετε Περισσότερα

Είναι μόνιμο το αποτέλεσμα για την αντιμετώπιση των πανάδων;

Τα σύγχρονα μηχανήματα laser που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση των πανάδων ή κηλίδων στο πρόσωπο και το σώμα είναι αποτελεσματικά και ασφαλή. Μετά τη θεραπεία ο ασθενής θα πρέπει να περιμένει μία περίπου εβδομάδα για να «σβήσουν» τα σημάδια.

Ανάλογα με τον τύπο του δέρματος, η θεραπεία είναι εξατομικευμένη και διαφορετική σε κάθε περίπτωση. Το γεγονός ότι μετά τη θεραπεία εξαφανίζονται οι τωρινές δερματικές δυσχρωμίες, δεν αποκλείει την εμφάνιση νέων σε διαφορετικές περιοχές, με την πάροδο του χρόνου.

Πανάδες: Τι πρέπει να γνωρίζω μετά τη θεραπεία;

Μετά τη θεραπεία ο ασθενής θα πρέπει να φοράει το αντιηλιακό του και ειδικές κρέμες που μειώνουν τη δράση των μελανοκυττάρων, αποτρέποντας την εμφάνιση πανάδων και προστατεύοντας παράλληλα το δέρμα από την φωτογήρανση.

Η σωστή εφαρμογή προϋποθέτει την ανανέωση του αντιηλιακού κάθε 4 ώρες. Ο πλαστικός χειρουργός σε κάθε περίπτωση, ανάλογα με τον τύπο του δέρματός σας, θα σας προτείνει κάποια εξειδικευμένη κρέμα ή άλλη τεχνική για την συντήρηση του αποτελέσματος.

ΠλαστικόςΧειρουργόςΑθήνα ΝεκταρίαΛαμπρινάκη

Πλαστικός Χειρουργός Νεκταρία Λαμπρινάκη

Η πλαστικός χειρουργός Νεκταρία Λαμπρινάκη αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών το 1989. Είναι μέλος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών & Βρυξελλών καθώς και μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Πλαστικής & Επανορθωτικής Χειρουργικής.