Γράφει η πλαστικός χειρουργός Νεκταρία Λαμπρινάκη, απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου των Πατρών.

Face Lifting – Προσώπου

Τι Είναι;

Ο όρος ρυτιδοπλαστική (Facelift) περιλαμβάνει όλες τις επεμβάσεις που χρησιμοποιούμε για να βελτιώσουμε τα σημάδια της γήρανσης στο πρόσωπο. Αντιμετωπίζει τη χαλάρωση του δέρματος, των μυών και του λίπους με ανάρτηση των μαλακών μορίων του προσώπου στη φυσική τους θέση, ώστε να επιτευχθεί ξανά μία νεανική εμφάνιση. Ανάλογα με τις ανάγκες του προσώπου μπορεί να συνδυαστεί με επέμβαση στο μέτωπο (μετωπιαίο lift) ή στο λαιμό (τραχηλικό lift ή necklift) ή βλεφαροπλαστική. Είναι σημαντικό όταν γίνεται το Facelift η αποκόλληση των ιστών και η ανάρτηση, να μη γίνεται μόνο στο δέρμα, γιατί αυτό θα δώσει ένα παροδικό αποτέλεσμα και ένα παραμορφωμένο πρόσωπο, αλλά να γίνεται στο επίπεδο της επιπολής μυοαπονευρωτικής περιτονίας (SMAS), ακριβώς πάνω από τους μύες δηλαδή, για να είναι το αποτέλεσμα φυσικό και μόνιμο. Στο κλασικό Facelift η τομή ξεκινά από τον κρόταφο στο όριο των μαλλιών και περνά μπροστά από την πτυχή του αυτιού, γυρνάει πίσω από το αυτί και επεκτείνεται μέχρι το τριχωτό των μαλλιών.

Όταν το Facelift συνδυάζεται με τραχηλικό lift γίνεται μία μικρή οριζόντια τομή κάτω από το σαγόνι σε σημείο που δεν φαίνεται. Σε όλες τις περιπτώσεις το δέρμα και οι υποκείμενοι ιστοί αποκολλώνται και αναρτώνται στη φυσική τους θέση, ενώ το πλεονάζον δέρμα αφαιρείται. Η σύγκλιση των τομών γίνεται με λεπτά ράμματα, τα οποία αφαιρούνται σταδιακά στις πέντε και δέκα ημέρες μετά την επέμβαση. Συνήθως τοποθετούνται και λεπτές παροχετεύσεις για την πρόληψη αιματώματος για 24 ώρες. Η επέμβαση πραγματοποιείται με γενική αναισθησία ή μέθη και διαρκεί 2,5 -3 ώρες. Οι τομές λόγω της θέσης τους δε φαίνονται και με την πάροδο του χρόνου γίνονται αδιόρατες.

Τεχνική MACS Lift – Διαδικασία

Το Macs lift είναι μία τεχνική του Facelift η οποία γίνεται με μικρή τομή, η οποία ξεκινά μπροστά από τη φαβορίτα, συνεχίζει μπροστά από το αυτί και τελειώνει ακριβώς πίσω από το λοβίο του αυτιού.

Πριν την επέμβαση

Το κάπνισμα, λόγω της δράσης του στην αιμάτωση του δέρματος, πρέπει να διακοπεί δύο εβδομάδες πριν την επέμβαση. Επίσης η λήψη ασπιρίνης και άλλων φαρμάκων που αυξάνουν τη γλοιότητα του αίματος πρέπει να διακοπούν 10 ημέρες πριν την επέμβαση.

Μετεγχειρητικά

Συνήθως ο μετεγχειρητικός πόνος είναι ήπιος και αντιμετωπίζεται με αναλγητικά τύπου Depon ή Lonarid. Συνήθως υπάρχει οίδημα και ίσως κάποιες εκχυμώσεις (μελανιές), που υποχωρούν μέσα σε 7 έως 10 ημέρες. Η έξοδος από την κλινική γίνεται το ίδιο βράδυ ή το επόμενο πρωί, μετά την αφαίρεση των παροχετεύσεων. Μετά την επιστροφή στο σπίτι συνιστάται η αποφυγή της έντονης δραστηριότητας για τις πρώτες δύο εβδομάδες. Η επιστροφή στην εργασία συνήθως γίνεται σε 10 έως 15 ημέρες μετά το χειρουργείο. Όταν το Facelift  συνδυάζεται με τραχηλικό lift (Neck lift), συνήθως γίνεται λιποαναρρόφηση στην περιοχή του λαιμού και συρραφή του μυώδους πλατύσματος ενός μυ, ο οποίος βρίσκεται στην πρόσθια επιφάνεια του τραχήλου, στη μέση γραμμή. Αυτό γίνεται από μία τομή 3 έως 4 εκατοστά κάτω από το σαγόνι. Ταυτόχρονα αφαιρείται η περίσσεια δέρματος από την τομή πίσω από το αυτί.

Σε ποιους ενδείκνυται

Οι υποψήφιοι για την επέμβαση είναι άνδρες και γυναίκες που παρουσιάζουν χαλάρωση στο πρόσωπο και επιθυμούν μία πιο νεανική εμφάνιση Οι υποψήφιοι είναι ηλικίας συνήθως 40 έως 65 ετών αλλά και μεγαλύτερης ηλικίας άτομα έχουν πολύ καλά αποτελέσματα.

Συχνές Ερωτήσεις

Υπάρχουν επιπλοκές στο λίφτινγκ προσώπου;

Όπως σε κάθε επέμβαση, έτσι και στο face lift μπορεί σπάνια να εμφανιστούν επιπλοκές, ειδικά αν ο γιατρός δεν είναι εξειδικευμένος.

Το οίδημα, οι εκχυμώσεις, ο τραυματισμός κάποιου νεύρου, ο υπερχρωματισμός ουλών είναι μερικές από τις συνήθεις επιπλοκές, οι οποίες ως έναν βαθμό μπορούν να ελεγχθούν από τον γιατρό.

Η υπέρταση που είναι ρυθμισμένη μειώνει τις πιθανότητες αιματώματος. Η διακοπή της ασπιρίνης και του καπνίσματος ελαττώνουν τις επιπλοκές. Τέλος, τον σημαντικότερο ρόλο παίζουν οι λεπτοί χειρισμοί του γιατρού και η εξειδίκευσή του στην τεχνική lift.

Ποιο είναι το κόστος – τιμή του λίφτινγκ;

Για το κόστος – τιμή του λίφτινγκ, χρειάζεται να πραγματοποιηθεί εξατομικευμένος έλεγχος για να αξιολογηθούν οι ανάγκες της κάθε γυναίκας και άνδρα και η τεχνική Face Lifting που θα επιλεγεί.

Μετά από το πρώτο ραντεβού, καθορίζεται και το ακριβές κόστος. Το κόστος είναι μειωμένο στο mini lift, ενώ μπορείτε να συζητήσετε με τη γιατρό και το ενδεχόμενο του λίφτινγκ με νήματα.

Το αποτέλεσμα είναι μόνιμο;

Η διάρκεια του αποτελέσματος ενός lifting διαφέρει από ασθενή σε ασθενή. Εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ποιότητα του δέρματος, τον ρυθμό της γήρανσης του δέρματος, την έκταση του προβλήματος, το lifestyle και την ηλικία του ασθενούς. Αν θέλαμε να οριοθετήσουμε σε χρόνο τη διάρκεια των αποτελεσμάτων θα λέγαμε ότι είναι 10 περίπου χρόνια. Όταν το lifting γίνει περί την τέταρτη δεκαετία, τότε τα αποτελέσματα μπορούν να διατηρηθούν για 15 χρόνια.

Εξαλείψτε τα σημάδια της γήρανσης και δώστε την ευκαιρία στο πρόσωπο σας να «ξαναγεννηθεί», επιλέγοντας την κατάλληλη τεχνική lift!

Κλείστε ραντεβού με τη γιατρό για να συζητήσετε αναλυτικά οτιδήποτε σας απασχολεί, σχετικά με την επέμβαση.