Γράφει η πλαστικός χειρουργός Νεκταρία Λαμπρινάκη, απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου των Πατρών.

Αναίμακτη Λιποαναρρόφηση

Λιποαναρρόφηση είναι η μέθοδος αφαίρεσης λιποκυττάρων με αναρρόφηση, δηλαδή μέσω εφαρμογής αρνητικής πίεσης. Η λιποαναρρόφηση δεν είναι μέθοδος αδυνατίσματος, ούτε λύνει το πρόβλημα της παχυσαρκίας.

Αναίμακτη Λιποαναρρόφηση: Σε ποιους απευθύνεται;

Απευθύνεται σε ασθενείς που έχουν φυσιολογικό βάρος, αλλά έχουν περίσσεια λίπους σε συγκεκριμένα σημεία. Με τη μέθοδο βελτιώνεται το περίγραμμα και δημιουργείται ένα καλλίγραμμο σώμα. Το λίπος συσσωρεύεται σε κάποιες περιοχές και δημιουργεί τις λιποαποθήκες που διαφέρουν από άνθρωπο σε άνθρωπο και εξαρτώνται από το φύλο και την κληρονομικότητα.

Αυτές οι λιποαποθήκες δυστυχώς δεν βελτιώνονται ακόμη και μετά από δίαιτα η εντατική άσκηση.

Σε ποιες περιοχές μπορεί να γίνει;

Συνήθως οι περιοχές που αντιμετωπίζονται είναι η κοιλιά, οι μηροί και γλουτοί στις γυναίκες και η κοιλιά, η μέση και το στήθος στους άντρες. Επίσης περιοχές που μπορεί να εφαρμοστεί η λιποαναρρόφηση είναι ο λαιμός, οι βραχίονες, τα γόνατα και οι αστράγαλοι.

Λιποαναρρόφηση – Η Διαδικασία Της Επέμβασης

Συνήθως η επέμβαση γίνεται με τοπική αναισθησία. Μπορεί όμως να γίνει και με μέθη ή γενική αναισθησία, όταν το επιθυμεί ο ασθενής. Αρχικά γίνεται διήθηση της περιοχής με ένα διάλυμα φυσιολογικού ορού με τοπικό αναισθητικό και αδρεναλίνη, η οποία δημιουργεί σύσπαση των αγγείων για να μειωθεί η αιμορραγία.

Όταν αναισθητοποιηθεί η περιοχή γίνεται μία μικρή τομή στο δέρμα και μέσω μιας λεπτής κάνουλας, η οποία συνδέεται με κλειστό κύκλωμα με ένα μηχάνημα αρνητικής πίεσης αρχίζει η λιποαναρρόφηση.

Μετά Την Επέμβαση

Μετά την επέμβαση τοποθετείται ένας ελαφρός πιεστικός επίδεσμος (κορσές) για τη μείωση του οιδήματος για 3 έως 4 εβδομάδες. Ο ασθενής παραμένει στο νοσοκομείο λίγες ώρες.

Την επόμενη ημέρα ο ασθενής μπορεί να κάνει μπάνιο και να επιστρέψει στις δραστηριότητές του. Μετεγχειρητικά υπάρχει οίδημα που διατηρείται για 2 έως 3 εβδομάδες για αυτό και το τελικό αποτέλεσμα δεν είναι άμεσα ορατό. Συνήθως υπάρχουν κάποιες μελανιές που υποχωρούν σε 7 έως 10 μέρες. Αν έχουν γίνει ράμματα αφαιρούνται σε 7 ημέρες, αλλά οι τομές είναι τόσο μικρές που σύντομα είναι εντελώς αδιόρατες.

Είναι μόνιμα τα αποτελέσματα της λιποαναρρόφησης;

Το αποτέλεσμα της λιποαναρρόφησης είναι μόνιμο, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρχουν δραματικές αλλαγές στον σωματικό βάρος, γιατί ο αριθμός των λιποκυττάρων σε ένα ενήλικα είναι σταθερός και δεν αυξάνεται μετά την εφηβεία.

Παρατηρούμε λοιπόν ότι μετά την αύξηση του βάρους, το λίπος κατανέμεται σε όλο το σώμα και όχι τοπικά όπως πριν την επέμβαση.

Λιποαναρρόφηση & Κυτταρίτιδα: Τι Ισχύει

Οι λόγοι εμφάνισης της κυτταρίτιδας είναι η κληρονομικότητα, η έλλειψη άσκησης και οι λάθος διατροφικές συνήθειες. Γι’ αυτό και η κυτταρίτιδα δεν εμφανίζεται μόνο σε παχουλές γυναίκες αλλά και σε αδύνατες.

Η λιποαναρρόφηση δεν μπορεί να εξαφανίσει την κυτταρίτιδα, καθώς δρα αποκλειστικά στα βαθύτερα στρώματα λίπους του σώματος, με απώτερο σκοπό μία καλλίγραμμη σιλουέτα. Παρ’ όλα αυτά την βελτιώνει. Μετά την επέμβαση, έχουν δημιουργηθεί στο σώμα οι κατάλληλες συνθήκες, ώστε με τη σωστή διατροφή και άσκηση να απομακρυνθεί και η κυτταρίτιδα, αποκτώντας ένα πραγματικά σφριγηλό σώμα.

Όταν υπάρχουν αρκετά παραπανίσια κιλά, συστήνεται ένα ειδικό διατροφικό πλάνο για την απώλειά τους και στη συνέχεια λιποαναρρόφηση.

Συχνές Ερωτήσεις

Ποια είναι η διαφορά της λιποαναρρόφησης με άλλες τεχνικές που υπόσχονται μείωση λίπους;

Η κλασική λιποαναρρόφηση είναι στην ουσία η μοναδική τεχνική που επιτρέπει την απώλεια λίπους από τα βαθύτερα στρώματα του σώματος, με εκπληκτικά αποτελέσματα ειδικά στα άτομα με ικανοποιητικό βάρος, που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα του τοπικού πάχους.

Σε σχέση με άλλες τεχνικές που υπόσχονται εντελώς ατραυματική λιποαναρρόφηση και δεν επεμβαίνουν επί της ουσίας στο πρόβλημα του λίπους, η λιποαναρρόφηση με την χρήση λεπτής κάνουλας έρχεται να δώσει απάντηση, εστιάζοντας αποδεδειγμένα στις λιποαποθήκες και τα στρώματα λίπους σε περιοχές μείζονος σημασίας για την εξωτερική εμφάνιση (π.χ. κοιλιά, γλουτοί, μπράτσα)

Επίσης, είναι σημαντικό να τονιστεί ότι η λιποαναρρόφηση από μόνη της είναι μία αναίμακτη μέθοδος αφού μετεγχειρητικά ο ασθενής δεν έχει ούτε τομές, ούτε απώλεια αίματος.

Ως προς το αποτέλεσμα φυσικά παίζει ρόλο ο κατάλληλος σχεδιασμός της επέμβασης από τον πλαστικό χειρουργό, ο οποίος έχει ειδικευτεί στην μέθοδο της λιποαναρρόφησης.

Πόσο κοστίζει η λιποαναρρόφηση;

Η τελική τιμή της λιποαναρρόφησης διαμορφώνεται μετά από εξέταση και συζήτηση με την dr. Λαμπρινάκη, στο ιατρείο της. Λαμβάνοντας υπόψιν, τις περιοχές εφαρμογές, το μέγεθος του προβλήματος, το είδος αναισθησίας και γενικά τις επιθυμίες του ασθενούς προκύπτει και το τελικό κόστος.

Ποια είναι η καλύτερη εποχή του χρόνου για τη λιποαναρρόφηση;

Η λιποαναρρόφηση είναι μία τεχνική που μπορεί να διενεργηθεί από πλαστικό χειρουργό όλες τις εποχές του χρόνου. Ωστόσο οι περισσότερες γυναίκες και άνδρες παίρνουν την απόφαση, πριν τους καλοκαιρινούς μήνες, ώστε να βγουν με αυτοπεποίθηση στην παραλία.

Πόση ώρα διαρκεί και πότε επιστρέφω στην εργασία μου;

Η λιποαναρρόφηση διαρκεί 1-2 ώρες και η επιστροφή στην εργασία επιτρέπεται χωρίς κανέναν κίνδυνο σε 1-2 ημέρες, σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού.