Αυξητική Στήθους

Η αυξητική μαστών είναι η επέμβαση κατά την  οποία τοποθετείται μια πρόθεση πίσω από το μαστό με σκοπό την αύξηση του μεγέθους  του και την βελτίωση του σχήματος. Η μικρομαστία μπορεί να οφείλεται σε ατελή ανάπτυξη των μαστών αλλά συχνά μετά από μεγάλη μείωση του βάρους, μετά τον τοκετό ή το θηλασμό και με την πάροδο του χρόνου μειώνεται το μέγεθος του μαστού και αλλάζει το σχήμα του. Ο πλαστικός χειρουργός θα εκτιμήσει το μέγεθος και το σχήμα των μαστών την ποιότητα του δέρματος την θέση της θηλής και της θηλαίας άλω και μπορεί να συστήσει ανόρθωση των μαστών μαζί με την αυξητική.

Δεν υπάρχει καμία επιστημονική τεκμηρίωση που να λέει ότι η αυξητική μαστών αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού, αρθρίτιδας, ή αυτοάνοσων ασθενειών αλλά η παρουσία των ενθεμάτων μπορεί να κάνει πιο δύσκολη την διάγνωση της μαστογραφίας.

Ανάλογα με την ηλικία και το οικογενειακό ιστορικό συνήθως συστήνεται να γίνεται μια μαστογραφία πριν την επέμβαση.

Η αυξητική μαστών γίνεται χωρίς παραμονή στο νοσοκομείο υπό νευροαναλγησία ή γενική αναισθησία. Είναι μια απλή και ασφαλής διαδικασία κατά την οποία γίνεται μια μικρή τομή 3 cm κάτω από το μαστό (υπομαστία πτυχή) ή στο κάτω μέρος της θηλή ή στη μασχάλη και μέσω αυτής δημιουργείται μια τσέπη και τοποθετείται μια πρόθεση κάτω από τον μαστό (μαζικό αδένα) ή τον μείζονα θωρακικό μυ.

Μετά την επέμβαση η ασθενής φορά ένα ελαστικό στηθόδεσμο για 1 μήνα περίπου. Το πρήξιμο και οι μελανιές υποχωρούν σε λίγες ημέρες.

Η επαναφορά στις φυσιολογικές δραστηριότητες γίνεται πολύ γρήγορα. Μετά από 4 εβδομάδες ακόμη και έντονα σπορ μπορούν να πραγματοποιηθούν.

Υπάρχουν διάφοροι τύποι προθέσεις ανάλογα με την προτίμηση του χειρουργού ή της ασθενούς. Οι συνηθέστεροι είναι:

  1. Προθέσεις με gel σιλικόνης : Τα σύγχρονα ενθέματα είναι ασφαλή δεν παρουσιάζουν διαφυγή σιλικόνης και η υφή τους είναι παρόμοια με αυτή του μαζικού αδένα. Υπάρχουν διάφορες διαστάσεις  είτε στρογγυλά, είτε σε σχήμα δάκρυ  και ο γιατρός μπορεί να επιλέξει το κατάλληλο για την κάθε περίπτωση.

  1. Προθέσεις φυσιολογικού ορού αποτελούνται από ένα φάκελο σιλικόνης που κατά τη διάρκεια της επέμβασης γεμίζονται με Φ.Ο. που είναι ακίνδυνος για τον οργανισμό. Έχουν το μειονέκτημα ότι μπορεί να παρουσιάσουν διαφυγή υγρού με αποτέλεσμα εμφάνιση αντιαισθητικών πτυχών στο μαστό.

Επιπλοκές από την επέμβαση είναι σπάνιες και περιλαμβάνουν κάποια αντίδραση στην αναισθησία κάποιο αιμάτωμα η φλεγμονή. Αλλαγές στην αισθητικότητα της θηλής ή του μαστού είναι φυσιολογικές άμεσα αλλά είναι συνήθως παροδικές. Όταν μια πρόθεση τοποθετείται, δημιουργείται μια κάψα γύρω της που είναι η φυσιολογική διαδικασία επούλωσης. Μερικές φορές η κάψα είναι πιο έντονη και πιέζει την πρόθεση δημιουργώντας αλλαγή στο σχήμα του μαστού και σπανιότερα πόνο. Σε μερικές περιπτώσεις ίσως χρειαστεί επανεπέμβαση για την αφαίρεση του ουλώδους αυτού ιστού.

Συνήθως οι προθέσεις δεν χρειάζονται αλλαγή. Εκατομμύρια γυναίκες έχουν προθέσεις στο μαστό για πάνω από 20 χρόνια. Αν η πρόθεση σπάσει (τραυματισμός ή αυτόματα) χρειάζεται αλλαγή.